mobile menu icon

Sekisui Alveo: "Xpro2 gaf ons handvaten om de juiste keuzes te maken"

Sinds 2021 werkt Xpro2 samen met Sekisui Alveo, specialist in hoogwaardig polyolefineschuim, om de efficiency binnen de organisatie te optimaliseren door de juiste mensen op de juiste plek te krijgen. Het volledige traject werd afgenomen. Van meten, keuzes maken, tot een ontwikkelplan van de juiste mensen. Een gefundeerde aanpak voor leiderschapsontwikkeling om tot cultuur- en gedragsverandering te komen. Mark Kok – managing director bij Sekisui Alveo (tot eind 2023) – vertelt over de keuze om te investeren in datagedreven leiderschapsontwikkeling met Xpro2.

Sekisui Alveo: "Xpro2 gaf ons handvaten om de juiste keuzes te maken"

De aanleiding: Leiderschapsniveau van middenkader moest omhoog
Mark vertelt: “In 2021 kenden we bij Sekisui Alveo een aantal uitdagingen. Onze organisatie groeide explosief naar 500 fte. Wat je dan vaak ziet is dat vakmensen uit de productie doorgroeien naar aansturende posities. Dat was bij ons ook het geval; mensen groeiden te snel door in functie en in verantwoordelijkheden. Afdelingen waren onvoldoende op elkaar ingespeeld, en een duidelijke doorvertaling van managers naar de werkvloer ontbrak, met als gevolg onbegrip, miscommunicatie en frustraties. Er was geen cultuur van eigenaarschap en pro-activiteit, en veel teamleden waren niet tevreden over hun directe managers. Cursussen en trainingen om het leiderschapsniveau van het middenkader te verhogen, leverden niet het gewenste resultaat op.

Met de groei van een organisatie neemt het belang van efficiency en duidelijke processen toe. Daarom wilde ik LEAN gaan doorvoeren, maar om dat succesvol te kunnen implementeren was er eerst een verandering in leiderschap en cultuur nodig. In gesprekken met Gertie kwam ik tot een aantal cruciale inzichten:

1. Alles begint met de juiste mensen op de juiste plekken.
2. De beste operator is vaak niet de beste teamleider, dat vraagt andere competenties.
3. Je moet alleen investeren in de mensen die de potentie én de drive hebben om zich te ontwikkelen tot een uitstekende leidinggevende.”

De aanpak: Eerst meten, dan de juiste mensen op de juiste plekken
“Stap 1 was het in kaart brengen van het leiderschapsniveau, potentie en ontwikkelmogelijkheden van al onze managers,’ vervolgt Mark. “Dit deden we met Xpro2-potentieelmetingen en met beoordelingen van teamleden over hun directe leidinggevende, de iPro2-metingen. Hiermee kregen we een goed inzicht in de cultuur en veranderingsbereidheid binnen onze organisatie. Je hebt twee typen mensen. Die het snappen en willen verbeteren, en je hebt mensen die altijd een afwachtende houding aannemen. Daar moet je de juiste uitpikken en die gaan trainen. Je zag met name mensen uit het middenkader en productiemanagers opstaan. Jonge criticasters van 24 tot 27 jaar werden de kartrekkers. Je zag ze veranderen, ze trokken hun mond open en lieten als eerste resultaten zien. Zo kwam hun potentie aan het licht. Er waaide een frisse wind, ver van het traditionele denken en doen. Nieuwe jongens stonden op, oude verlieten de organisatie. De metingen van Xpro2 gaven ons handvaten om moeilijke gesprekken aan te gaan met gefundeerde data. Dat was niet leuk voor iedereen. Maar wel noodzakelijk.”

Het resultaat: De KPI’s gingen echt omhoog
Het succes van Xpro2 hangt en staat met de managementlaag die het steunt, pusht en ademt. “Je moet de focus leggen op de groep die er staat. We begonnen met een volledig nieuw managementteam – op één na,” aldus Mark. “Goed leiderschap leidt tot eigenaarschap, en goed voorbeeld doet volgen. Je zag de cultuur en het gedrag voor je ogen veranderen. De communicatie en werkinstructies verbeterden, en mensen namen meer verantwoordelijkheid.

Geleidelijk aan begonnen we dat terug te zien in de resultaten. Onze KPI’s gingen omhoog: de productiviteit steeg, het percentage first-time-right steeg, doorlooptijden werden sneller, en downtime verminderde.

Leiderschap is de belangrijkste voorspeller van succes. Dat leer je in alle managementboeken en dat zagen we nu terug in de praktijk. Xpro2 heeft veel meer toegevoegde waarde dan leiderschapstrainingen en DISC-profielen. Zonder te meten weet je niet welke mensen en competenties je voor je hebt zitten, dan ben je kansloos.”

Mark Kok – managing director bij Sekisui Alveo (tot eind 2023)

deel dit bericht

Datagedreven Leiderschapsontwikkeling
Hambakenwetering 8c1
5231 DC ‘s-Hertogenbosch
+31 (0)6 13688083
gronken@xpro2.nl
lines